biografie

van Joost

Ja dat ben ik dus en dat is allemaal reuze leuk. Dat begon in 1982 in Assen, alwaar het tot 1990 lekker rustig was. Tot die tijd kwamen er vredige gitaar-, dwarsfluit- en pianoklanken uit huize Van Soest drijven. Niets aan de hand, althans dat dacht men. Maar dat kleine mormel speelde nog niks, dus er moest natuurlijk gedrumd worden. HEL EN VERDOEMENIS!!! Daar hadden mijn buren niet op gerekend, echter, tolerant als zij allen waren, lieten ze mij lekker mijn gang gaan. Toen ik een jaar of 14 was kwam het eerste bandje voorbij: Unox, u wel bekend van krakers als: I want my tosti. Dat hield het slechts een jaar uit in de orginele bezetting. Na vertrek van de gitarist, vond het vervolg onder de naam Knor, (ik zie een thema ontstaan geloof ik, en nee het bandje Honig bestaat nog niet). Toen moest Joost van het gymnasium in Groningen af, omdat ie te dom was voor oude talen. Dus ook dat ging ter ziele. In Assen op school ging ik gewoon op dezelfde fiets verder. Het bandje, waarvan we allemaal de naam zijn vergeten, dit omdat die nou eenmaal buitensporig lang was, werd, na het eruit knikkeren van de 2de gitarist, omgedoopt tot Longflake the Funky Cerial. Lachen, hebben we best een tijd lol van gehad. Maar niets duurt voor eeuwig, dus daar zijn we ook mee opgehouden Toen kwam Funky Basket, geïnspireerd op het té ouwbollige rieten mandje van een van de gitaristen. Inmiddels heb ik eindexamen atheneum gedaan en ben ik maar eens gaan werken. Docent op dat moment was Wobbe Visser. Daarvoor had ik les van Giovanni Timmermans en daarvoor van Sieto de Vries. Maar Wobbe restte de schone taak om mij op het conservatorium te krijgen. Dus vanaf dat moment ben ik gaan jazzen, hoewel mijn muzieksmaak al enigzins die kant op ging. Niet getreurd, de funk, de rock en de fusion zit er ook nog steeds in. Dat was wel een beetje een probleem want dat wilde ik ook wel graag blijven doen en het was nou eenmaal een jazz-opleiding. Na 2 jaar lessen bij Owen Hart, kwam ik bij Joost van Schaik terecht. Ik kreeg echter ook arrangeren en daarmee de hard bop in de smiezen. "Potverdriedubbeltjes", dacht Joost, "dat is leuk!!" Vanaf dat moment begon ik te arrangeren. Ook ben ik met Ronald Kamphuis een fusionband, genaamd Noise 'R Us, begonnen, wat door personele problemen op het moment een wat sluimerend bestaan leidt. Bovendien was ik bij Want 2 Swing gaan spelen, waar de mogelijkheid zich aandiende om voor nog meer toeters te schrijven. Aan het begin van het 4de jaar van het conservatorium, heb ik samen met Gerben Zonneveld het boogaloo-bandje Tweed 'n Sneakers opgericht. Ook dat bestaat nog steeds en speelt steeds meer live. Inmiddels ben ik afgestudeerd aan het conservatorium van Groningen en geef ik al weer een aantal jaren les bij Hit It.

van de trommels & bekkens (voor de freaks...)

Ik gebruik voor fusion/pop/rock-optredens:

Een Sonor S Class pro (in emerald green) met 8" 10" 12" 14" toms, 14"x5" snare en een 20"x16" bassdrum. Voor d'r bij heb ik een 10"x2" Jungle snare van Sonor. Sinds een paar weken ben ik ook in het bezit van een Customdrums segment-shell 13"x5.5" beuken snare, met esdoorn ply spanranden. Deze zet ik in waar ik maar kan. Supertrommel!!!! Klinkt als de spreekwoordelijke klok.

Voor de subtielere dingen, of als ik geen zin heb in gesleep:

Een Gretsch New Classic bop kit 18"x14" bassdrum, 12"x8" tom en een 14"x14" floor tom met gegoten spanranden. Lekker ouderwets (maar niet heus), in ivory marine pearl. Als snare gebruik ik meestal de 13" Customdrums.

Hardware:

Sonor en wat gibraltar. Pedalen van DW (linksvoetig DW 5000 twinpedal) en een pearl single pedal (geen idee meer van het type, de simpelste met bodemplaat). Roc'n'Soc drumkruk van rood velours.

Bekkens:

Altijd zoveel mogelijk. 13" A Custom hihats, 13" Constantinople (wel de ouderwetse!!!) hihats, 21" Jojo Mayer Signature ride, 21" André Ceccarelli Signature ride, Meinl Byzance 20" dark ride, 18" Hand Hammered heavy ride (eerste serie), 16" en 18" K Custom dark crashes, 16" A Custom crash, 8" K splash en een 24"(misschien nog wel groter????) china met rivets.

O ja, ik heb ook nog een basgitaar en een versterker van Yamaha en een speaker die lijkt te zijn weggelopen uit het circus. Altijd leuk tijdens de les.

C'est ça...